COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 31. Taraflar Konferansı öncesinde Fiji’de gerçekleştirilen Liderler Genel Oturumu’na katıldı. Kurum, iklim krizinin etkileriyle su altında kalma riski yaşayan Tuvalu’yu ziyaretinin ardından yaptığı konuşmada, 1,5 santigrat derece hedefinin ada ülkeleri için bir varoluş mücadelesi olduğunu belirtti.
Konuşmasında Tuvalu dilinde birlik ve ortak eylem anlamına gelen Taku Pakasoa Bildirgesi’ne dikkat çeken Kurum, Pasifik halklarının iklim krizine karşı verdiği mücadelenin küresel bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Mavi Pasifik bölgesindeki tehditlerin tüm dünya için bir uyarı niteliğinde olduğunu belirten Kurum, artık görüşmelerin ötesine geçilerek somut eylemlere odaklanılması gerektiğini dile getirdi.
Kurum, COP31 gündeminde yer alan elektrifikasyon, sıfır atık ve yeşil sanayileşme başlıklarının önemine değinerek, 2035 yılına kadar yüzde 35 elektrifikasyon hedefinin fosil yakıt bağımlılığını azaltacağını vurguladı. Uluslararası finans mimarisinin küçük ada devletleri için hibe temelli ve imtiyazlı çözümler üretmesi gerektiğini belirten Kurum, gelişmiş ülkeleri Pasifik Dayanıklılık Fonu’na destek olmaya çağırdı. Toplantıya Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka ve UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell’in de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
Yorum yap